zaterdag 5 januari 2013

EXOTISCHE KRUIDEN. ( DEEL 9 )

CITROENGRAS.

De naam zegt het al; het een een tropische grassoort met een citroen achtige smaak en geur. Het zijn vooral de bladeren die een milde zurige kruidige frisse citroen smaak hebben en welke worden meegekookt of gestoofd in gerechten.

In de Indonesische keuken kent men het onder de naam 'Sereh'. Het wordt van oorsprong in veel Aziatische gerechten gebruikt zoals kip en vis gerechten.  



Het citroen gras wordt alleen als smaakmaker gebruikt en wordt voor het opdienen van het gerecht verwijderd. Het is ook niet rauw eetbaar.


De plant lijkt op zeer grof gras en wordt vermeerderd door het uiteen scheuren van de ondergrondse uitlopers. Alleen de onderste delen van de plant zijn bruikbaar. De hoogte van het gras kan varieert van 75 centimeter tot een meter. De plant is niet winterhard.

Citroengras wordt bij veel toko's per bosje verkocht. Is ook goed in de diepvries te bewaren.
Verder is het ook als Sereh-poeder te verkrijgen in de supermarkt.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten