woensdag 15 februari 2012

EXOTISCHE KRUIDEN. (Deel 4)

VANILLE.

Vanille is niet zozeer een kruid, maar meer een smaakstof. We kennen deze smaakmaker in vanille-suiker, vanille-ijs en vroeger in de Coca-Cola voordat deze kunstmatige smaakmakers ging gebruiken. Het is de vrucht, die er uitziet als een lang dun boontje, van klimorchidee.



De plant komt oorsronkelijk uit Mexico, maar groeit ook in Indonesië en meerdere landen tussen de beide kreeftskeerkringen. De grootste producent van vanille is Madagaskar.



De vruchten van de plant worden onrijp geplukt, waarna ze vochtig worden verhit, waardoor het fermentatie proces optreedt. Hierna worden ze gedroogd. Door het drogen veranderd de onrijpe niet aromatische vrucht in een zwart gerimpeld vanille stokje met een fijne geur en smaak.



Vanille geeft pas goed de smaak en geur vrij als de gedroogde vrucht in de lengte wordt doorgesneden, waardoor de vanilline zichtbaar wordt als fijne naaldjes op de binnen zijde van de bast van het stokje.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen